Els màxims golejadors catalans de la Lliga

Posted: 14 febrer 2013 in Futbol català, Futbol clàssic, Futbol espanyol
Etiquetes: , , ,
Rexach és l'únic català que ha guanyat el premi Pichichi.

Rexach és l’únic català que ha guanyat el premi Pichichi.

Catalunya ha donat a la Lliga espanyola de futbol grans porters (Ramallets, Valdés), bons defenses (Olivella, Segarra, Puyol), magnífics centrecampistes (Guardiola, Xavi, Fusté) i fins i tot extrems notables (Basora, Rexach), però no ha produit grans golejadors. Des de l’inici de la Lliga, l’any 1928, no han aparegut jugadors catalans que copin les primeres posicions de les llistes de golejadors.

Una tendència ben diferent de la que hi havia quan encara no s’havia creat la competició de la regularitat. Seria tota una altra cosa si monstres del gol com Josep Samitier (que va desenvolupar la major part de la seva carrera abans de la creació de la Lliga) o Paulino Alcántara (que es va retirar el 1927) haguéssin viscut els seus moments d’esplendor uns anys més tard. També hi influeix el fet que el Barça sempre hagi apostat per golejadors procedents de l’estranger (Kubala, Evaristo, Stoichkov, Eto’o o Messi) o d’altres llocs d’Espanya (Martín, César o Quini). Tot i així, evidentment es pot configurar un rànquing dels màxims golejadors catalans de la història de la Lliga.

En la classificació històrica de màxims golejadors de la Lliga cal remuntar-se fins a la 20a posició per a trobar-hi el primer català. És l’exespanyolista Raúl Tamudo. El davanter de Santa Coloma de Gramenet, en actiu encara al Rayo Vallecano, suma 145 gols. La gran majoria d’ells com a jugador de l’Espanyol però també compten els gols fets amb la samarreta de la Real Sociedad i la del mencionat Rayo. Si el nom de Tamudo és conegut i esperat, menys ho és el del qui ocupa la segona posició d’aquest particular rànquing de golejadors catalans. Es tracta de Joaquín Murillo, format a l’Europa però que va desenvolupar quasi tota la seva carrera fora de Catalunya durant els anys 50 i 60. Primer al Valladolid i després al Saragossa, on encara ara és el màxim golejador històric del club a la Lliga. En total va marcar 132 gols durant les 10 temporades que va jugar a Primera Divisió.

La Guerra Civil va truncar la carrera de Josep Escolà.

La Guerra Civil va truncar la carrera de Josep Escolà.

La tercera posició d’aquest rànquing és per a un altre golejador poc conegut, Josep Juncosa, un jugador de Les Borges Blanques que després de marcar gols de ben jove a l’Espanyol va fitxar el 1944 per l’Atlético Aviación (antic nom de l’Atlético de Madrid). Juncosa va destacar a l’equip ‘colchonero’, sent peça clau fins a tal punt que va disputar el Mundial de Brasil 1950 amb la selecció espanyola, que va obtenir una meritòria quarta posició. En 13 temporades a Primera, Juncosa va marcar 114 gols. Darrere seu, trobem a la llista de màxims golejadors catalans a Estanislau Basora. És, curiosament, el primer jugador del Barça que apareix en aquest rànquing tot i que més aviat era un passador i no un golejador. Les seves dotze temporades com a blaugrana, però, li van servir per anotar 89 gols entre 1947 i 1958. Ben a prop de Basora hi ha una altra llegenda barcelonista, Josep Escolà. Un davanter que va jugar abans i després de la Guerra Civil i que va marcar 85 gols que segur que haurien estat molts més de no topar-se amb el desastre bèl·lic. També amb 85 gols se situa Justo Tejada, extrem blaugrana durant la dècada dels 50. La majoria d’aquests gols els va fer al Barça, però també va marcar posteriorment com a jugador del Real Madrid i de l’Espanyol.

Amb 81 gols hi ha un altre conegut extrem blaugrana, Carles Rexach. El ‘Noi de Pedralbes’, és a més l’únic futbolista català que ha guanyat mai el premi Pichichi. Ho va fer la temporada 1970/71, marcant només 17 gols i compartint el premi amb José Eulogio Gárate, de l’Atlético de Madrid. D’un històric del Barça a un històric de l’Espanyol, el següent de la llista és Daniel Solsona amb 65 gols. El migcampista els va fer al llarg de vuit temporades com a blanc-i-blau i cinc com a jugador del València entre els anys 70 i 80. Amb 65 gols se situa el també exespanyolista Francesc Marcet, un centrecampista ofensiu que va començar jugant al Real Madrid per fitxar posteriorment per l’Espanyol durant els anys 50.

En desena posició hi trobem a un jugador molt més contemporani, Albert Luque. Va destacar al Mallorca, va donar el millor de si al Deportivo i va acabar la seva carrera al Málaga. En total, 61 gols entre aquests tres equips. També va anotar 61 gols a Primera Divisió Eduardo Manchón, l’extrem esquerre del Barça de les Cinc Copes. A la màxima categoria va jugar set temporades al Barça i una al Granada. Uns anys més tard debutaria com a blaugrana Josep Maria Fusté. El noi de Linyola, però, va començar marcant gols a Osasuna com a cedit. Després jugaria deu temporades al primer equip del Barça. Va marcar un total de 57 gols a Primera. I finalment, tanquem aquest repàs just en la tretzena posició ja que l’ocupa un futbolista que encara pot escalar posicions, Xavi Hernández. A principis de febrer de 2013, el de Terrassa suma 53 gols des que va debutar al primer equip del Barça la temporada 1998/99.

Rànquing dels màxims golejadors catalans a Primera Divisió

Nom Gols Anys Equips
Raúl Tamudo 145 1997- Espanyol, Real Sociedad i Rayo Vallecano
Joaquín Murillo 132 1954-1964 Valladolid i Saragossa
Josep Juncosa 114 1942-1955 Espanyol i Atlético de Madrid
Estanislau Basora 89 1947-1958 Barça
Josep Escolà 85 1933-1948 Espanyol i Barça
Justo Tejada 85 1953-1965 Barça, Real Madrid i Espanyol
Carles Rexach 81 1967-1981 Barça
Daniel Solsona 65 1970-1983 Espanyol i València
Francesc Marcet 65 1948-1957 Real Madrid i Espanyol
Albert Luque 61 1998-2011 Mallorca, Málaga i Deportivo
Eduardo Manchón 61 1950-58 Barça i Granada
Josep Maria Fusté 57 1961-1972 Osasuna i Barça
Xavi Hernández 53 1998- Barça

Enllaços relacionats

Els millors golejadors de la Lliga

Les pròximes víctimes de Leo Messi

Deixa un comentari