Pilota d’Or: la dictadura de la Lliga i el Calcio

Posted: 7 gener 2013 in Futbol clàssic, Futbol espanyol, Futbol internacional
Etiquetes: , , , , , ,

Pilota d'OrLeo Messi, Cristiano Ronaldo o Andrés Iniesta. Guanyi qui guanyi, el FIFA Pilota d’Or anirà a parar a les mans d’un jugador de la Lliga espanyola. I ho farà per quarta vegada consecutiva, seguint l’estela dels tres últims guardons aconseguits per Messi. I és que en les últimes dècades la Pilota d’Or ha estat dominada quasi exclusivament per futbolistes que jugaven o bé a la Lliga espanyola o bé al Calcio italià.

Les dades són clares. De les últimes 20 Pilotes d’Or, 10 les han guanyat jugadors de la Lliga espanyola (Stoichkov, Rivaldo, Figo, Ronaldo, Ronaldinho, Cannavaro i Messi) i 7 futbolistes de la Serie A (Roberto Baggio, Weah, Ronaldo, Zidane, Nedved, Shevchenko i Messi). 17 de 20. Les tres restants es reparteixen en 2 futbolistes de la Premier League (Owen i Cristiano Ronaldo) i 1 de la Bundesliga (Sammer). No es pot fer una teoria d’aquestes dades però sí que es pot dir que els números demostren com el Calcio va dominar el futbol europeu durant la dècada dels 90 i com la Lliga espanyola li va prendre el relleu amb el nou segle.

Observant el conjunt de les 57 edicions de l’antiga Pilota d’Or i l’actual FIFA Pilota d’Or, el domini segueix sent del futbol italià i del futbol espanyol però ja sense tanta diferència. La Serie A lidera la classificació amb 18 premis seguida de molt a prop per la Lliga espanyola amb 17. En la tercera posició hi ha la Bundesliga amb 9 premis i en quart lloc la Premier League amb 6 guardons. A partir d’aquí, 3 premis són per a jugadors de l’antiga Lliga de la URSS, mentre que tenen 1 premi futbolistes que jugaven a les lligues de França, Portugal, Holanda, Txecoslovàquia i Hongria, respectivament.

Sorprèn que un campionat tan potent com la Premier League només compti amb sis futbolistes que hagin guanyat la Pilota d’Or jugant en un equip anglès. D’altra banda, la forta davallada del Calcio fa preveure que en els propers anys la Lliga espanyola superi en aquest liderat a la Serie A italiana i que lligues que estan recuperant el seu potencial, com ara la Bundesliga, puguin escalar posicions en aquest rànquing particular.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s