9 pilotes d’or, 8 de plata i 8 de bronze

Posted: 9 gener 2012 in Barça, Futbol clàssic, Futbol internacional
Etiquetes: , ,

Luis Suárez va ser el primer blaugrana a guanyar la Pilota d'Or.

El FIFA Pilota d’Or 2011 ha anat a parar, un cop més i per tercer any consecutiu, a les mans de Leo Messi. El premi individual del jugador argentí suposa també un reconeixement pel Futbol Club Barcelona, que amb l’edició del 2011 suma ja nou pilotes d’or al llarg de la història, convertint-se en el club amb més jugadors que han guanyat aquest guardó mentre vestien la seva samarreta. El reconeixement és doble perquè Xavi Hernández ha aconseguit la tercera posició justament també per tercera vegada consecutiva.

El primer blaugrana en guanyar una Pilota d’Or va ser Luis Suárez, que va obtenir el premi l’any 1960, en la cinquena edició del certamen. L’interior gallec es va convertir en el primer jugador espanyol a guanyar la Pilota d’Or i es manté fins avui dia com l’únic capaç de fer-ho. Aquell any, Suárez havia guanyat la Lliga i la Copa de Fires amb aquell històric Barça d’Helenio Herrera. Poc faltava perquè Suárez marxés a l’Inter, on no guanyaria cap Pilota d’Or més però sí dues copes d’Europa.

La segona Pilota d’Or blaugrana va arribar el 1974 de la mà de Johan Cruyff. Es tracta, però, d’un premi amb més color ‘ajaccied’ que blaugrana, ja que Cruyff havia fitxat aquell any pel Barça, amb qui no havia debutat fins a finals d’octubre. Els mèrits més destacats per aconseguir el premi els havia fet guanyant la Copa d’Europa amb l’equip holandès. No obstant, un any després el ‘Flaco’ va revalidar Pilota d’Or, aquesta vegada sí de color totalment blaugrana. Cruyff havia estat l’artífex del campionat de Lliga 1973/74, que s’havia aconseguit després d’una espectacular remuntada que coincidia amb l’arribada a l’equip de l”holandès volador’.

Hristo Stoichkov va guanyar el premi el 1994.

La següent Pilota d’Or de Can Barça es va fer esperar vint anys. El 1994 Hristo Stoichkov es convertia en el primer búlgar a guanyar el guardó. Stoichkov aconseguia el premi com a representant del ‘Dream Team’, que aquell any havia vençut la quarta Lliga consecutiva, i també com a líder de la Bulgària que va sorprendre a tothom al Mundial dels EUA, on el davanter blaugrana va ser màxim golejador.

Cinc anys després, el 1999, era Rivaldo qui es coronava com a millor futbolista d’Europa amb la samarreta del Barça. El brasiler havia estat clau en la consecució de la Lliga, la segona de l’etapa Van Gaal, a més de guanyar la Copa Amèrica amb la seva selecció. La sisena Pilota d’Or de la història blaugrana arribaria també gràcies a un altre brasiler. En aquest cas es tractava de Ronaldinho, que va guanyar l’edició després de revolucionar el club, fent-lo tornar a guanyar títols amb la Lliga 2004/05.

A partir d’aquí, arriba l’era de Leo Messi i les tres Pilotes d’Or restants (2009, 2010 i 2011) que han coronat al Barça com a líder del rànquing d’equips amb aquest premi. L’argentí ha sumat tots els títols possibles amb el conjunt blaugrana, presentant candidatura no només a millor jugador de la darrera època sinó també de tota la història.

Triplet blaugrana el 2010.

A part de les pilotes d’or, vuit futbolistes del Barça s’han quedat a les portes d’aquest premi, pujant al segon esglaó d’aquest premi. Els primers són Hansi Krankl (1978), Bernd Schuster (1980) i Gary Lineker (1986). Tots ells havien arribat aquell mateix any al Camp Nou, després de destacar amb els seus equips i seleccions. El 1992 va ser Stoichkov qui aconseguia la segona posició després de guanyar la Copa d’Europa de Wembley. El 1996 Ronaldo, que es va quedar a tan sols un vot del guanyador, Matthias Sammer. Deco va ser segon el 2004, sobretot gràcies a la Lliga de Campions que havia aconseguit amb el Porto just abans de fitxar pel Barça. Abans de l’or, Leo Messi també va obtenir la plata el 2008, mentre que Andrés Iniesta ho va fer el 2010, l’any del gol que va donar el Mundial d’Espanya.

Finalment, vuit jugadors blaugranes han assolit el tercer i últim esglaó al llarg dels més de cinquanta anys d’història d’aquest premi. Quasi tots ells han estat vencedors o segons classificats en altres edicions. Es tracta de Cruyff (1975), Schuster (1981 i 1985), Ronaldinho (2004), Messi (2007) i Xavi, que ha repetit bronze els darrers tres anys (2009, 2010 i 2011).

Deixa un comentari