Competicions d’abans: La Petita Copa del Món

Posted: 25 Desembre 2011 in Competicions d'abans, Futbol clàssic

L’actual Mundial de Clubs de la FIFA té el seu precedent en la Copa Intercontinental, competició que entre 1960 i 2004 servia per decidir qui era el millor equip del món a partir de l’enfrontament entre el guanyador de la Copa d’Europa i el vencedor de la Copa Libertadores. Al mateix temps, la Copa Intercontinental té un altre torneig com a predecessor. Es tracta de la Petita Copa del Món, un projecte que a la dècada dels anys 50 va intentar reunir anualment alguns dels més grans equips de futbol del planeta per determinar qui era el millor del món. Real Madrid, Barça, Benfica, Botafogo… van ser alguns dels millors clubs del moment que van participar en una bona idea que a poc a poc va anar perdent força i que mai es va poder consolidar.

La Petita Copa del Món (coneguda així popularment tot i que els diaris de l’època en parlaven també com a Copa Venezuela o Serie Internacional de Caracas) va sorgir de la idea d’un grup d’empresaris esportius tant de Sudamèrica com d’Europa, que veien una bona oportunitat de negoci en la creació d’un torneig que aplegués els millors clubs del moment d’ambdós continents. La competició es va començar a disputar el 1952 i es va escollir la ciutat de Caracas com a seu per a jugar-la perquè en aquell temps Venezuela era un país amb un cert progrés econòmic i que fomentava la inversió estrangera. Aquest torneig es va celebrar, tot i que de manera molt intermitent, fins el 1975.

Els equips participants de la Petita Copa del Món hi assistien a invitació dels organitzadors. Les raons per les quals hi acudien uns equips o uns altres no eren del tot clares, tot i que en algunes edicions es va seguir el criteri de convidar, per exemple, el vigent campió de la Copa Llatina com a màxim representant del futbol europeu. En les primeres edicions de la competició hi participaven quatre equips (dos europeus i dos sudamericans) que s’enfrontaven entre si en una lligueta amb doble partit. El guanyador era l’equip que aconseguia més punts en base el total de sis partits que cada club jugava.

L’època més gloriosa d’aquest torneig va tenir lloc en els seus anys inicials, de 1952 a 1957. Van passar i guanyar per Caracas alguns del millors equips del món. Per exemple, la primera edició (1952) la va guanyar el Real Madrid. Un any després el campió seria el Millonarios colombià, amb Alfredo Di Stéfano com a gran estrella de la seva plantilla. La ‘Saeta Rubia’ tornaria a guanyar la copa el 1956, però aquesta vegada ja amb la samarreta del Real Madrid. I el 1957 va ser el torn del Barça de Kubala, que es va imposar, entre altres, al Botafogo de Garrincha. Com a “curiositat” d’aquesta primera etapa, cal destacar també la participació del RCD Espanyol el 1953.

Després de sis edicions, el torneig es va deixar de disputar durant uns anys a causa de l’auge de les competicions europees recentment creades: la Copa d’Europa i la Copa de Fires. Va ser el 1963 quan la Petita Copa del Món es va reemprendre altra vegada en forma de triangular i amb el Real Madrid com a convidat de luxe. En aquesta edició, però, va succeïr un fet que va suposar un cop pel futur de la competició. Els guerrillers de les Forces Armades d’Alliberació Nacional van segrestar a Alfredo Di Stéfano, a qui van retenir sense maltractar durant 72 hores per tal d’obtenir notorietat a  nivell internacional.

A partir de llavors, el torneig es va anar disputant de manera discontínua, amb el nom de Copa Ciudad de Caracas  i amb un nivell de participants cada vegada inferior. En aquesta època, el trofeu ja convivia amb la Copa Intercontinental, que li va prendre el prestigi i la potestat de decidir quin equip era el millor del món. L’última edició va ser el 1975 i un combinat de jugadors de l’Alemanya Oriental en va ser el conjunt vencedor. El balanç final de la Petita Copa del Món va deixar 13 edicions disputades amb el Real Madrid i el Sao Paulo com a reis d’aquest particular palmarès, amb dos títols cadascú.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s