Trofeus d’estiu

Posted: 20 Juliol 2011 in Futbol clàssic, Futbol espanyol
Etiquetes: ,

Trofeu Teresa Herrera.

Abans de l’arribada de les gires asiàtiques i nord-americanes, l’atenció de la pretemporada al futbol espanyol se centrava sobretot en la disputa dels trofeus d’estiu que, organitzats per diferents equips, servien per escalfar motors de cara al nou curs mentre es lluitava per guanyar tornejos que tenien un bon prestigi i que comptaven amb alguns dels millors equips del moment entre els seus participants. Actualment, aquests trofeus encara existeixen però ja no tenen ni tant nom ni tant nivell, principalment perquè els clubs que hi participen són de menor qualitat, ja que els millors equips es passen l’estiu donant voltes a mig món per anar a jugar allà on els paguin més diners per fer-ho i on puguin assegurar que vendran més samarretes.

El degà dels tornejos estiuencs de més categoria és el Trofeo Teresa Herrera, creat a A Coruña el 1946 amb l’objectiu de recollir fons per a les persones més necessitades. Malgrat que aquest trofeu va molt lligat al Deportivo, el conjunt gallec només l’organitza directament des de l’any 2000 i només ha participat en prop de la meitat de les edicions disputades fins ara. Històricament el Teresa Herrera havia estat considerat com un trofeu de primer nivell i per això compta entre els seus guanyadors amb el Real Madrid (8 títols), el Barça (5) o el Santos de Pelé, que el va vèncer el 1959. De fet, es tracta d’un torneig que té molt nom a Sudamèrica i que acostuma a comptar amb la participació d’equips llatinoamericans. Lidera el palmarès el propi Deportivo, amb 16 victòries. Tradicionalment l’han disputat quatre equips amb semifinals, tercer i quart lloc i final. A part de la seva antiguitat i el seu prestigi, el Teresa Herrera també és famós per les grans dimensions de la copa que s’entrega al campió.

Trofeu Ramón de Carranza.

Juntament amb el Teresa Herrera, l’altre gran clàssic de l’estiu del futbol espanyol és el Ramón de Carranza, des de 1955 s’organitza a la ciutat de Cádiz. Amb el mateix sistema de competició que el Teresa Herrera, el club local, el Cádiz CF hi participa de manera fixa des de 1977 però fins aquell any encara no s’hi havia estrenat, cosa que mostra la voluntat de donar nivell a un torneig que es va crear amb l’objectiu de recaptar diners pel propi club. Històricament havia comptat amb la participació de grans equips europeus i llatinoamericans, però en els últims anys cada vegada han anat agafant més protagonisme les edicions només amb equips espanyols. L’Atlético de Madrid és l’equip amb més títols (8), seguit del Cádiz (7) i Sevilla i Real Madrid, ambdós amb 7. Com la del Teresa Herrera, la copa de campió del Carranza també és de dimensions descomunals.

A part del Teresa Herrera i el Carranza, la creació de tornejos d’estiu organitzat pels clubs de futbol es va fer molt popular a la dècada dels 60 i 70. Així, van sortir alguns trofeus que també han tingut força prestigi però que l’han anat perdent amb el pas dels anys degut als canvis que ha patit el futbol de primer nivell. És el cas del Trofeu Taronja, que organitza el València des de 1959 i que tradicionalment es jugava com a triangular tot i que ja fa uns quants anys que s’ha quedat en un partit únic.  És el cas també del Trofeo Colombino, organitzat des de 1965 pel Recreativo de Huelva, degà del futbol espanyol, i que solia quatre participants malgrat que últimament s’ha disputat en format de triangular. Des del 1966 es juga també el Trofeu Joan Gamper. El torneig d’estiu del Barça tenia bon nom quan reunia a quatre equips i servia com a presentació de l’equip davant l’afició. Des de que tots els partits de pretemporada es veuen per televisió i que només es disputa a partit únic ha perdut bona part del seu encant.

Anuncis
Comentaris
  1. Xavier Martí ha dit:

    Sempre m’ha impressionat el troç de copa que donen. Dóna la sensació que és un trofeu importantíssim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s